Tentoonstellings

Triënnale voor hedendaagse kunst BORDER | 18 JUNI > 11 SEPT 2022 | Doornik

BORDER is een stadswandeling om een zeventigtal vlaggen te ontdekken van kunstenaars uit de collecties Le Grand Large, World Wild Flags en Words on Flags, en vier tentoonstellingen in TAMAT, het Museum voor Volkskunde en Verbeelding, het Museum voor Schone Kunsten en een zelden voor het publiek geopende plaats: het Art Deco gebouw Le Carillon, op de Grote Markt.

Uitgesproken in het Frans of het Engels, roept BORDER soms bescherming op, zorg, soms de grens opgevat in de strikte zin of op een veel poëtischer manier.
Hoe stellen we ons een grens voor? Is het een obstakel of nodigt het uit tot doorgang? BORDER is een duik in de menselijke ervaring van grenzen, de grenzen die we in ons dragen, de verhalen van ballingschap en migratie in het verleden of heden, en gaat verder dan fysieke voorstellingen.
BORDER is een schreeuw om hoop. De hoop dat het mogelijk zal zijn “geleidelijk een gemeenschappelijke beschaving op te bouwen, gebaseerd op de twee ongrijpbare en onafscheidelijke beginselen van de universaliteit van essentiële waarden en de verscheidenheid van cultuuruitingen” – Amin Maalouf


Tentoonstelling / Le Carillon

Dit Art Deco gebouw, ontworpen door architect Henry Lacoste voor de brouwerijen Carbonnelle en Dumortier en ingehuldigd in 1939, was een van de weinige die de bombardementen op de Grote Markt tijdens de Tweede Wereldoorlog doorstonden, dankzij het dak van gewapend beton, dat vernieuwend was voor die tijd. De verdiepingen van de Carillon zijn zeer licht en bieden een adembenemend uitzicht over de stad. Het gebouw, dat momenteel in aanbouw is, is de ideale plaats om zich een toekomst voor te stellen waarin alles nog moet worden gebouwd.


Tentoonstelling / Musée de Folklore et des Imaginaires (MuFIm)

Museum van Volkskunde en Verbeelding

In het kader van BORDER worden vier kunstenaars uitgenodigd om een dialoog aan te gaan met volkse en etnografische voorwerpen en documenten. Met humor en gevoeligheid leggen zij een link tussen de collecties en actuele maatschappelijke vraagstukken en moedigen zij iedereen aan tot een actief en kritisch bezoek.


Tentoonstelling / Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles – TAMAT

Museum van Tapijt en Textielkunsten

TAMAT en Intersections nodigen de beeldend kunstenaar Olivier Reman uit voor een dialoog met de collecties oude wandtapijten en de geschiedenis van het museum. De kunstenaar stelt vroegere werken en nieuwe creaties voor: een aanzienlijke hoeveelheid haakwerk dat vragen oproept over de geschiedenis van België, in de vorm van een textielstuk en een foto.


Tentoonstelling / Musée des Beaux-Arts (MBA)

Museum van Schone Kunsten

Het Museum van Schone Kunsten heeft de Italiaanse kunstenares Raffaella Crispino uitgenodigd om een project te ontwikkelen gebaseerd op De Troonsafstand van Karel V, een monumentaal schilderij van de kunstenaar Louis Gallait die in het midden van de 19e eeuw een verbazingwekkende reis per trein door een deel van Europa maakte.


Vlaggencircuit / Le Grand Large, World Wild Flags et Words on Flags

Le Grand Large – Territoire de la Pensée, een voorstel van Bruno Robbe en Daniel Dutrieux voor Mons2015, Culturele Hoofdstad van Europa, is een verzameling van 28 lithografieën en evenveel vlaggen van Belgische en internationale kunstenaars. Ter gelegenheid van de BORDER-triënnale worden ze vergezeld van een vijftigtal vlaggen uit de collecties World Wild Flags en Words on Flags (curator: Daniel Dutrieux, Luik).